Iz medija

MIRA ŠEJTANIĆ IZ LUKJERNICE ‘Nažalost, nedavno ubojstvo u Dubrovniku pojačava predrasude koje nisu točne’

Mira Šejtanić je stručna suradnica Lukjernice, udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života. Od svoga osnutka 2003. godine udruga je učinila jako puno za vrlo ranjivu skupinu ljudi, koji su često predmet predrasuda i bezrazložnih osuda, i zbog toga im se nimalo nije lako uklopiti u svakodnevnicu. 

INTERVJU UDRUGA LUKJERNICA ‘Psihički bolesnici nisu agresivni, a shizofrenija se može uspješno liječiti uz potporu društva’

Udruga Lukjernica osnovana je 2003. godine na inicijativu doktorice Nade John kako bi se osobama s duševnim smetnjama pomoglo i izvan institucionalnih okvira. Članova ima oko stotinjak, a pretežno su to roditelji i prijatelji oboljelih od psihičkih bolesti poput shizofrenije, depresije, bipolarnog poremećaja…

HRABRA DUBROVKINJA ‘Imam bipolarni poremećaj, pokušala sam suicid, ali borim se dalje i sada sam bolje’

Hrabra Dubrovkinja Mihaela Zekić za Dubrovački dnevnik odlučila je ispričati svoju životnu priču kako bi pokušala osvijestiti javnost na poteškoće s kojima se suočava, ne samo ona, nego i veliki dio populacije, a o kojima se ne govori (pre)često.

Lukjernica- svjetlo koje razbija stigmu

Udruga Lukjernica izdala je brošuru “Mentalno zdravlje” koja nas uči o simptomima različitih mentalnih bolesti. Brošura je namijenjena zdravim ljudima, da bi se senzibilizirali i da bi na vrijeme razumijeli simptome ako do njih dođe. Tim povodom razgovarali smo s predsjednicom Udruge Jadrankom Vlatko i njenim suradnicama Mirom Šejtanić i Katom Bendeviš koje su nas podsjetile na niz problema s kojima se oboljeli nose.

MAJKE OBOLJELIH OD TEŠKE DUŠEVNE BOLESTI NE POSUSTAJU U BORBI ZA UKLJUČIVANJE NJIHOVE DJECE U U NORMALAN ŽIVOT

Ne odbacujte naše sinove šizofreničare!

Vrlo često je slučaj da obitelji nerado govore o problemima ili čak skrivaju bolesne članove zbog srama. Međutim, hrabre i požrtvovne majke Jadranka Vlatko i Branka Farkaš ni trenutka nisu dvojile hoće li “sačuvati” obiteljski ugled ili pomoći svojoj djeci.