O nama

Mentalni poremećaji su jedan od glavnih razloga pobolijevanja i predstavljaju ogroman zdravstveni problem za svaku zajednicu što poziva na ozbiljan i kontinuiran angažman svih profesionalnih skupina te podizanje svijesti  javnosti. Prihvaćanje bolesti i pravovremeno liječenje uz podršku obitelji i šire zajednice daje dobre rezultate i mogućnost oboljelima da budu funkcionalni članovi društva.

Udruga za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života „Lukjernica“ osnovana je 2003. godine od strane nekolicine roditelja oboljelih, a na inicijativu dr. Nade John, psihijatrice u Općoj bolnici Dubrovnik, i doc. dr. sci. Slađane Štrkalj Ivezić, ravnateljice dnevne bolnice Vrapče. Na početku svojeg djelovanja Udruga je okupljala roditelje oboljelih u cilju međusobne podrške i razmjene znanja i iskustava.

Kroz svoj daljnji rad Udruga je proširila svoju djelatnost i na rad sa oboljelima radi bržeg oporavka, bolje socijalizacije i integracije u društvo. Aktivnosti udruge su edukacija, kreativne radionice likovnog i verbalnog izražavanja, grupna terapija i podrška oboljelima. Uloga Udruge je i stalno informiranje javnosti o mentalnim oboljenjima radi većeg senzibiliteta prema oboljelima i smanjivanja stigme.

Udruga Lukjernica trenutno broji više od sedamdeset korisnika i članova njihovih obitelji, a vrlo često dobivamo upite za uvođenje u rad novih članova. Usluge i aktivnosti koje Udruga trenutno provodi su: mobilni tim, dnevni boravak za oboljele, grupa međusobne podrške za roditelje, grupa psihološke podrške za korisnike, individualno savjetovanje, edukacije i kreativne radionice.

Cilj rada Udruge je pojačati aktivno sudjelovanje oboljelih u vlastitom liječenju, poboljšati njihovu komunikaciju s liječnicima i obiteljima, smanjiti broj relapsa pa time i rehospitalizacije, poboljšati socijalno i obiteljsko funkcioniranja te osnažiti i educirati članove obitelji, a sve u svrhu prevencije institucionalizacije.

Kroz naše projekte i aktivnosti ujedinjujemo sve segmente lokalne zajednice (obitelji, institucije, udruge, stručne suradnike) u svrhu pružanja pomoći osobama oboljelih od psihosocijalnih poremećaja kroz implementaciju neophodnih usluga za prevenciju institucionalizacije i poboljšanje kvalitete života osoba unutar obiteljskog okruženja.